niedziela, 10 sierpnia 2014

Margarita, czyli najlepszy drink świata (tajemna receptura)

Wpis traktuje o koktajlu alkoholowym, dlatego bardzo proszę osoby poniżej 18 roku życia o odstąpienie od jego przeczytania.

Uwielbiam kuchnię meksykańską prawdopodobnie najbardziej na świecie. Chyba nawet burgerów nie lubię aż tak bardzo. Jeżeli dzisiejszy wpis Wam się spodoba, mogę w przyszłości wrzucić kilka przepisów.
Meksykańskie jedzenie jest pełne smaku. Nasze kubki smakowe są sycone pikantnością papryczek jalapeno, kwaśnością limonek i cytryn, specyficznym posmak kolendry dodawanej niemal do wszystkiego i jeszcze setką innych cudownych smaków. Idealnym dopełnieniem meksykańskiego obiadu jest margarita. To w mojej opinii najlepszy koktajl świata: likier pomarańczowy nadaje mu słodyczy, tequila ostrości, a sour mix uzupełnia to wszystko rześkim smakiem cytryn. Wszystko to przełamane smakiem soli znajdującej się na brzegu kieliszka i nasze kubki smakowe po prostu wariują. Znacie określenie: "niebo w gębie"? Dla mnie to ostre quesadillas popite własnoręcznie przyrządzoną margaritą. 



Jak dotąd w żadnej knajpie nie udało mi się znaleźć dobrej margarity. Zawsze są tak mocne, że wprost wypalają mi oczy. A przecież dobrze przyrządzony margs, jest doskonałym drinkiem także na upały. 
Dlatego podzielę się z Wami moją tajemnicą. Bo sądzę, że przyrządzamy z Łukaszem najlepsze margarity na całym świecie. Dopracowujemy nasz przepis od dawna.


Do przyrządzenia naszego koktajlu będą nam potrzebne:
6 miarek tequilli (my używamy Pistolero)
3 miarki likieru Cointreau (lub likieru Triple Sec) 
12 miarek sour mix (tzn. takiej bardziej skoncentrowanej lemoniady), do którego wykonania potrzebujemy:
9 miarek wody
3 miarek soku z cytryny
3 dużych łyżek cukru
oraz jedna dodatkowa cytryna, trochę soli i dużo lodu.


Wykonanie jest banalnie proste. Wszystkie powyżej wymienione składniki poza solą i tą pojedynczą cytryną umieszczamy w blenderze, dorzucamy duużo lodu i blendujemy tak, by lód całkowicie się stopił. Oczywiście można się bawić w robienie sour mix oddzielnie i dopiero na koniec dodać je do napoju, ale smaku to nie zmieni. Jeżeli macie blender z miarką, to nawet nie musicie odmierzać składników przy pomocy kieliszków, tylko zachowując powyższe proporcje, dolewacie określone ilości napojów. Przygotowanie drinka jest banalnie proste, a najbardziej czasochłonną czynnością jest wyciskanie cytryn. 
Teraz trzeba jeszcze tylko przygotować kieliszki. 



Najpierw przecieramy brzegi połówką cytryny, a później tę krawędź przykładamy do wysypanej na talerz soli. Pamiętajcie, żeby warstwa nie była zbyt duża, bo nie każdy lubi się przebijać przez grudy soli. Ja akurat lubię, ale nie każdy. 
Jeżeli chodzi o kieliszki, nadadzą się każde, które rozszerzają się ku górze. My kupiliśmy komplet do margarity z kolekcji Drinki Świata firmy Krosno. Mamy też naczynia z tej kolekcji do innych koktajli i wszystkie są świetne: proste, ładne i niedrogie.


Gotowe! Bon apetit!

2 komentarze:

  1. Ja to ostatnio się bezalkoholowa zrobiłam ale margarita mniam :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...